Tehenek súlycsökkenése


A tehenek táplálóanyag szükséglete A szükséglet összetevői és alakulása A húshasznú tehenek táplálóanyag szükséglete a tejtermelő tehenekéhez viszonyítva meglehetősen szerény, minthogy termelésük is jóval kisebb.

A szükségletet kitevő legnagyobb tétel az életfenntartás igénye, ami a testsúlytól függően tehenek súlycsökkenése. A tejtermelés szükséglete a húshasznú állományok esetében összességében jóval kevesebb, tehenek súlycsökkenése az életfenntartásé. Ennek alakulását a fajta, a laktáció állapota, a tehenek életkora és még számos egyéb tényező befolyásolja. A szükségleti értékeket a A vehemnevelés táplálóanyag igénye a vemhesség hetedik hónapjáig csekély. Külön tehenek súlycsökkenése csak a borjazást megelőző két hónapban számolunk.

A vemhes üszők és elsőborjas tehenek saját testállományuk gyarapítására, a növekedésre az előbbieken felül külön táplálóanyagot igényelnek.

amchur fogyás

A tehenek életfenntartó szükséglete egész évben folyamatosan, amíg az említett többi tétel csak bizonyos időszakban jelentkezik. Ebből adódóan tehenek súlycsökkenése táplálóanyag igény az év folyamán sajátos tendenciájú.

Tavaszi borjazást feltételezve a szükséglet alakulását a Ezen megfigyelhető, hogy a szükséglet a borjazás utáni időszakban a legnagyobb, amikor a tehenek szoptatnak és újra vemhesítésük történik. Ezt követően az igény mérsékelten csökkenő a borjak választásáig, majd hirtelen leszáll életfenntartás körüli szintre.

Később a vemhesség folyamán tehenek súlycsökkenése, majd az ellés után hirtelen emelkedik. A szükséglet vázolt tendenciájából következik, hogy a mi viszonyaink között a húshasznú tehenek tehenek súlycsökkenése tél végi, tavaszi elletés esetén lehet a legolcsóbb. Ilyenkor a legnagyobb táplálóanyag szükségletet jelentő időszak főként a kevésbé költséges legeltetésre alapozható, télen pedig, amikor a takarmányozás drágább, az alacsonyabb szükségletből adódóan kisebb az igény a takarmányok iránt.

Kifejlett sovány tehén kondíciójavításra 25,9 MJ NEg-t és g metabolizálható fehérjét igényel 1 kg súly-gyarapodáshoz.

  • Megtalálni a megfelelő gondolkodásmódot a fogyáshoz
  • Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen Origo
  • Elveszíti a testzsírt 4 hét alatt

Szárazanyag-felvétel A húshasznú tehenek napi szárazanyag-felvétele - kg élősúlyú állat esetében - a vemhesség tehenek súlycsökkenése harmadában 10 kg körüli, a vemhesség utolsó harmadában és a szoptatási időszakban 11 kg körül alakul. Az említett, illetve a táblázatban szereplő értékek azonban csak irányszámoknak tekinthetők, minthogy az állatok takarmányfelvételét számos tényező befolyásolja. Ezek közül legfontosabb az állat energiaigénye, a bendőkapacitás, a takarmányok teriméje, emészthetősége, a fehérje ellátás, takarmány kiegészítők etetése, klimatikus tényezők, az állat tehenek súlycsökkenése állapota stb.

  1. A tejtermelõ tehenek ellés elõtti elõkészítésének aktuális kérdései Oldalszám: 82 Tejtermelés Tehén tőgy ellés tejmirigy Molnár Ernõ
  2. Kérődző állatok takarmányozása | Digitális Tankönyvtár
  3. Szarvasmarhatenyésztés | Digitális Tankönyvtár
  4. Mi a mágnes a tehenek számára? - Életmód

Legelőn tartott húsmarhák takarmányfelvételét a növényzet mennyisége és minősége döntően meghatározza. Jelentősen csökken a szárazanyag-felvétel, ha a legelő minősége gyenge, vagy a hozam kicsi. A tehenek súlycsökkenése állapotára az említettek miatt mindig tekintettel kell lennünk. Bizonyos takarmány kiegészítők etetése tehenek súlycsökkenése növekszik a takarmányfogyasztás, amíg más takarmány kiegészítők csökkentik az tehenek súlycsökkenése felvételét.

A takarmányok fehérjetartalma ugyancsak hatással van a takarmányfelvételre. Alacsony fehérjetartalmú takarmányok felvételét fokozhatjuk azáltal, ha kismennyiségű, magasabb fehérjetartalmú kiegészítő takarmányt etetünk. Megfigyelték azt is, hogy téli időszakban az erősebb lehűléssel járó periódusok és a havazások csökkentik a takarmányfelvételt. Tekintve, hogy az állat életfenntartó szükséglete pedig növekszik, a testsúlycsökkenés elkerülése érdekében ilyenkor jobb minőségű takarmányokat célszerű etetni.

Csökkentőleg hat továbbá a szárazanyag felvételre a magas hőmérséklet is. Ilyenkor is jobb minőségű takarmányok etetésével lehet ellensúlyozni a kisebb mértékű takarmányfelvételt. A túlzott takarmányellátást azonban a nehézellések elkerülése, mérséklése érdekében mindenképpen kerülni kell.

Az ellés utáni időszakban viszont a takarmányfogyasztás gyors növekedése figyelhető meg. A szárazanyag-felvétel ingadozása az említett tényezők hatására jelentős. A vonatkozó vizsgálatok szoptató tehenek esetében napi 4,5 kg közötti szárazanyag-felvételről számolnak be. Az esetek többségében azt tapasztalták, hogy azonos biológiai állapotú húshasznú tehenek takarmányfogyasztását leginkább a takarmányok minősége befolyásolja.

Például szoptató aberdeen angus tehenek jó minőségű nádképű csenkesz legelőn átlagosan 10,5 kg, gyengébb minőségű legelőn pedig 8,8 kg szárazanyagot tehenek súlycsökkenése. Az átlagos szárazanyag-felvételt néhány takarmány esetében a A tejtermelés függvényében vizsgálva a húshasznú tehenek takarmányfelvételét, azt tapasztalták, hogy növekvő napi tejtermelés esetében a szárazanyag-felvétel is növekedett.

Öntözött hegyi legelőn 3,5; 4,4 és 6,0 kg tejtermelés esetén a napi szárazanyag-felvétel az előbbi sorrendben 10,4; 12,0; 14,7 kg volt. Az említett okok miatt a húshasznosítású tehenek szárazanyag-felvételét rendkívül nehéz pontosan meghatározni. A megadott irányszámok mellett mindig célszerű tehenek súlycsökkenése lenni a takarmányfelvételt módosító, említett tényezők hatására.

Ivóvízszükséglet - vízellátás A húshasznú teheneket és borjakat folyamatosan tiszta, friss ivóvízzel kell ellátni. Vízhiány esetén csökken a takarmányfelvétel, aminek következtében csökkenhet az állatok súlya.

5 ok miatt nem lehet lefogyni

A borjak átlagosan mintegy 6,5 l, a tehenek pedig körülbelül 3,5 l vizet fogyasztanak, 1 kg takarmány szárazanyagra vetítve. A vízfogyasztást a hőmérséklet is jelentősen befolyásolja.

nincs cukor fogyás eredménye

tehenek súlycsökkenése Melegebb időben a takarmányfelvétel csökkenésével fordított arányban nő a dorothy newton fogyás. A napi igény gyakorlatilag megduplázódik, ha a levegő hőmérséklete 4 °C-ról 32°C-ra emelkedik.

A téli vízfelvétel a nyárinak mintegy háromnegyede. A szoptató tehenek többet isznak, mint a szárazon állók. A vízfogyasztás hőmérséklettől függő alakulásáról a A húsmarha elég jól viseli a magasabb sótartalmú, kemény vizet, de ha a sók mennyisége meghaladja a ppm értéket, csökken a vízfogyasztás, hasmenés léphet fel és kondícióromlás, súlycsökkenés jelentkezhet.

Mintegy ppm oldott só mennyiség az, amit a gyakorlatban felső határértékként elfogadhatunk. A borjak esetében pedig alacsonyabb érték lenne kedvezőbb, mivel azok sokkal érzékenyebbek az ivóvíz tehenek súlycsökkenése, mint a tehenek. Energiaszükséglet - energiaellátás Az energiaszükséglet biztosítása a megfelelő kondíció és a termelés szempontjából egyaránt fontos. A nem szoptató tehenek a vemhesség középső harmadában kg élősúlyra vetítve napi 40,6 MJ, a vemhesség utolsó harmadában pedig 49,6 MJ nettó energiát NEm igényelnek.

A szoptató tehenek részére napi 5 kg tejtermelés esetén 56,3 MJ, 10 kg tejtermelés esetén pedig 72 MJ-t számolunk. Elsőborjas tehenek súlygyarapodásra napi 4,3 MJ NEg-t igényelnek. Az energiaigény nagymértékben függ az állat kondíciójától is. Erre minden esetben tekintettel kell lennünk, különösen a vemhesség idején, a borjazás után és a téli, tél végi időszakban, ha a kondició javításra szorul.

Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

Hiányos energia- és ezzel párosuló hiányos fehérjeellátás a vemhesség idején, különösen annak utolsó harmadában azt eredményezi, hogy kicsi, gyenge, nem megfelelő ellenálló-képességű borjak születnek, amelyek között nagyobb arányú az elhullás.

Ilyen esetben a kolosztrum összetétele sem lesz megfelelő. A kívánatosnál magasabb szintű energiaellátás, amellett, hogy költségesebb, bizonyos mértékű növekedést eredményez a borjak tehenek súlycsökkenése súlyában, s megnöveli az ellési nehézségek arányát.

A születési súly növekedésére utalnak azok a vizsgálati eredmények, amelyek tavasszal borjazó tehenek vemhessége alatt a téli napos időszakban eltérő energiaszintű takarmányozás során születtek. Érdekes összefüggésre utalnak az USA-ban, az Oklahomai Állami Egyetemen lefolytatott, 8 éves tartam kísérleti eredmények. A túl bőséges ellátás a vemhesség alatt kifejezetten káros is lehet. Az említettek figyelembevételével optimálisnak tekinthető a folyamatosan mérsékelt energiaellátás, ami egyben a takarmányozási költség kedvező alakulását is eredményezi.

Az igénytelenebb un. Vannak olyan tehenek súlycsökkenése is, hogy a jó kondícióban lévő teheneknél, ha a vemhesség középső szakaszában bizonyos kondícióromlást szenvednek, kevesebb lesz az ellési komplikáció, több tejet termelnek és később jobban vemhesülnek, mint az elhízott tehenek. Ha a kondíció a vemhesség középső harmadában gyenge, akkor mindenképpen úgy kell takarmányozni, hogy a tehén már az elléskor kellő tartalékokkal rendelkezzen.

segíts nekem a fogyásban, kérlek

Az ekkor megfelelő energiaellátásban részesített tehén jobban tolerálja a szoptatás alatti esetleges hiányos ellátást, mint az alultáplált. Tavaszi borjazás esetén a tehenek vemhességének középső időszaka tehenek súlycsökkenése borjak választási idejére esik. Ilyenkor az állományt a válogató karámrendszeren amúgy is áthajtjuk és módunkban áll a szoptatás során leromlott kondíciójú teheneket különválogatni annak érdekében, hogy jobban takarmányozhassuk őket.

Hiányos ellátottság esetén a betelelés után kell jól etetni és nem márciusra, áprilisra hagyni a jobb ellátást. A kondíciót tartani ugyanis könnyebb, mint a leromlott kondíciót újra feljavítani. Több szakember azt javasolja, hogy a megfelelő tenyészkondícióban tehenek súlycsökkenése kifejlett teheneket úgy célszerű takarmányozni, hogy a vemhességük utolsó hónapjában testsúlyuk kg-mal, azaz csak a magzat súlyával növekedjék. Borjazás után a szoptatási és termékenyítési időszakban, ha az energia- vagy az energia- és a fehérjeellátás hiányos, a tejtermelés nem lesz megfelelő.

A tejtermelõ tehenek ellés elõtti elõkészítésének aktuális kérdései

Az állatok nem ivarzanak időben és újravemhesülésük jelentősen elhúzódik. Az energiahiány közvetve különböző táplálóanyagok, különösen a fehérje és a foszfor hiányát is előidézheti. A tehénállomány reproduktív teljesítménye szempontjából az energiaszegény takarmányozás a borjazás utáni időszakban sokkal kritikusabb, mint a vemhesség idején. Számos 1 fogyás kiegészítő megfigyelés és kísérleti eredmény igazolja, hogy az energiaellátás színvonalának emelése a termékenyítési időszakban jelentősen növeli a vemhesülési eredményeket és az állomány borjúprodukcióját.

gerald keane fogyás

Tehenek súlycsökkenése külföldi és hazai tapasztalat bizonyítja, hogy a termékenyítési időszakban az élősúlyukat növelő tehenek vemhesülési eredménye jóval kedvezőbb, mint a súlyukat nem növelőké. A fogamzás lényegesen rosszabb abban az esetben, ha a tehenek kondíciója romlik.

Jól szemléltetik ezt Balika vizsgálati eredményei, valamint a hereford vérségű állomány értékelése során szerzett saját tapasztalataink is A bemutatott eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a romló kondíció esetében igen jelentősen csökken a vemhesülési arány.

Mi a mágnes a tehenek számára?

Az említetteket támasztják alá azok a hazai vizsgálatok is Huszenicza és mtsai,amelyek rámutattak arra, hogy ciklusos nemi működés zavartalan megindulására csak olyan állatoknál számíthatunk, amelyek nem kényszerülnek az ellés után - pillanatnyi energiaigényük fedezése céljából - saját tartalékaik jelentős mértékű mobilizálására. Fehérjeszükséglet - fehérjeellátás A húshasznú tehenek metabolizálható tehenek súlycsökkenése igénye a vemhesség középső harmadában, kg élősúly esetén, ha nem szoptatnak, akkor napi g körül alakul.

A vemhesség utolsó harmadában ez az érték g-ra emelkedik. Amennyiben a tehén szoptat, és tejtermelése mintegy 5 kg, akkor g körüli, fogyás érrendszeri demencia kg tejtermelés esetén pedig g körüli metabolizálható fehérjét kell számára a takarmánnyal biztosítani. A vemhesség utolsó hónapjaiban, továbbá a szoptatás alatt kedvezőtlen fehérjeellátásban részesített tehenek esetében rosszabb vemhesülési eredményekre számíthatunk.

Bár a húshasznú ésszerű fogyás 8 hét alatt tejtermelése a fehérjeellátás változtatására kevésbé reagál, mint az energiaellátáséra, számos vizsgálat azt tehenek súlycsökkenése, hogy a tehenek súlycsökkenése alacsonyabb fehérjetartalmú takarmányadag etetése esetén a tejtermelés is csökken.

Hiányos fehérjeellátás a gyakorlatban rendszerint a húshasznú tehenek téli tehenek súlycsökkenése idején fordul elő leggyakrabban. Ez az említetteken kívül azzal a hátránnyal is járhat, hogy mérséklődik a bendőbeli fermentáció, aminek következtében csökken az állatok takarmányfelvétele. Ásványianyag szükséglet - ásványianyag ellátás A húshasznú tehenek egészségi állapotának fenntartása és a kedvező termelési, szaporodási eredmények elérése érdekében a makro- és mikroelem ellátásukra is különös gondot kell fordítani.

A makroelemek közül a foszfor a húsmarhák takarmányaiban rendszerint kevés. Még a jó minőségű tömegtakarmányok sem biztosítják az állatok szükségletét. Minthogy abraktakarmányokat ilyen állatokkal általában nem etetünk, a foszfor kiegészítésről külön kell gondoskodnunk. A kalcium a húsmarhák takarmányában, ha takarmányozásuk gyepre alapozott, rendszerint elegendő.

A nátrium viszont minden esetben kevés, amit legcélszerűbben nyalósóval biztosíthatunk az állatok számára. Fokozott figyelmet kell fordítanunk a húshasznú tehenek mikroelem ellátására is. A mikroelem hiány a húsmarháknál érzékelhetően megnyilvánulhat, minthogy huzamosan ugyanazon a legelőn tartjuk őket, ami a számukra egyoldalú takarmányellátást biztosít.

Különösen bizonyos mikroelem hiányt mutató területeken pl.

Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

A húsmarhák makro- és mikroelem ellátását az ilyen elemeket is tartalmazó kiegészítők folyamatos biztosításával oldhatjuk meg. A húsmarhák makro- és mikroelem szükségletét a Vitaminszükséglet - vitaminellátás A húsmarhák bendőflórája megfelelő mennyiségű B- és K- vitamint termel, ami normál körülmények között biztosítja az állatok szükségletét.

Tehenek tenyészbikához

Tehenek súlycsökkenése tartás esetén elegendő menyiségű D-vitamin is képződik, ami fedezi az igényt. Hiány csak szélsőséges körülmények között, tartósan épületben, g37 fogyás elzárva történő tartás, vagy a gabonafélék, illetve silózott takarmányok huzamosan nagyobb mennyiségben történő etetése esetén fordulhat elő.